Ads Elite

Ten prosty przepis pochodzi z „Poradnika kucharskiego złożonego z 485 przepisów przyprawiania potraw, marynat, soków, ciast, konserw i tym podobnych” - Wyd. Warszawa: S. Strąbski, 1847 r.

„Funt mąki, 2 żółtka, jedno białko, kubek śmietanki słodkiej, pół funta masła nietopionego, pół funta cukru, trochę skórek cytrynowych i cynamonu, to wszystko razem zagnieć, uformuj placek, włóż na blachę wysmarowaną masłem, migdałami ugarniruj i w piecu niezbyt gorącym pół godziny  piecz.” 

Kalkulator miar staropolskich, który może się przydać: http://polskiedzieje.pl/tablice-historyczne/miary-w-dawnej-polsce.html

Źródło:  https://polona.pl/item/951443/29/ 

 

 

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem