Ads Elite

Oto kilka sposobów przygotowania pachnących saszetek, według książki z 1894 r. „Piękność i zdrowie, praktyczne rady, wskazówki i przepisy dla kobiet.” 

Najprostszy z nich, to zebranie i ususzenie wonnych ziół, takich jak np. rozmaryn, lawenda, dzika róża. Później zioła te kruszymy i wkładamy w torebek np. z rzadkiego muślinu, a następnie umieszczamy je w szafach, lub szufladach. Można też przygotować mieszanki pachnących proszków, które później wsypujemy do specjalnie przygotowanych saszetek.

 

Przepis na pachnącą mieszankę:

  • suszone liście róży, lub sproszkowany korzeń irysu 1500 g
  • łupinek bergamotowych sproszkowanych 250 g
  • kwiatów pomarańczy i akacji suszonych 250 g
  • goździków (korzeń aromatyczny wymieniony w oryginalnym przepisie, można próbować zastąpić zwykłymi goździkami) i cynamonu 150 g
  • krochmal w proszku 1500 g.

 

Druga pachnąca mieszanka zrobiona rozdrobnionych, suszonych aromatycznych ziół i przypraw:

  • sproszkowany irys 5000 g
  • lawenda 50 g
  • benzoes (żywica styrakowca – drzewa występującego w Azji Południowo – wschodniej, ma słodki balsamiczny zapach podobny do wanilii) 25 g
  • drzewa sandałowego 25 g
  • skórki pomarańczy 25 g
  • tonki  (nasiona drzewca tonkowego, sprzedawane jako przyprawa, wzmacniają aromat wanilii) 10 g
  • goździk 10g
  • cynamon 10 g.

 

Trzecia propozycja mieszanki:

  • korzeń fiołkowy 750 g
  • drzewo różane 165 g
  • tatarak 250 g
  • olejek sandałowy 125 g
  • benzoes (jw.) 155 g
  • korzeń goździkowy 15 g
  • cynamon 31g

Sproszkowane substancje nie muszą być miałko zmielone, wystarczy np. rozbicie ich w moździerzu. Oczywiście podane ilości są takie jak w oryginalnym przepisie, w rzeczywistości można przygotować mniejsze ilości ziół, zachowując mniej więcej te same proporcje.

Sposób przygotowana saszetek:

Kwadratowe kawałki waty obficie posypać pachnącym proszkiem i zaszyć pomiędzy 2 kawałki cienkiego materiału, autorka poradnika zaleca ozdobić je koronką.

Proszek można też wsypać w małe woreczki perkalowe, lub jedwabne, które należy dokładnie zawiązać dobraną kolorystycznie wstążką. Dawniej damy robiły też duże saszetki, w które zawijały drobne części garderoby, takie jak: rękawiczki, koronki, chustki, czy pończochy. Można było też wykładać nimi np. szuflady. Duże saszetki robiono tak jak małe, należało je tylko przeszyć, tak by zawartość się nie przemieszczała. 

W szafie damy wszystkie ubrania wisiały pomiędzy pachnącymi saszetkami i wszystko co do niej należało nasycone było pięknym, charakterystycznym zapachem. 

 

 

Źródło:

„Piękność i zdrowie – Praktyczne rady,  wskazówki i przepisy dla kobiet ” Baronowa Staffe, Warszawa 1894 Nakład Gebethnera i Wolffa, tłumaczenie z 26 wydania francuskiego. 

 

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem